Istorija kaže – Lavice

Jelena Despotović jedna je od najiskusnijih u timu Lavica, FOTO: RSCG/Facebook
Jelena Despotović jedna je od najiskusnijih u timu Lavica, FOTO: RSCG/Facebook

Nema sumnje da rukometašice Crne Gore večeras u švedskom Helsingborgu igraju najvažniji meč u dosadašnjem toku Svjetskog prvenstva.

Poslije pobjeda nad, kvalitetom nedoraslim, selekcijama Kameruna (25:11) i Paragvaja (41:26), popularne Lavice napadaju Mađarsku koja je takođe rutinski odradila posao protiv Afrikanki (39:20) i Južnoamerikanki (35:12).

<<< Najteži ispit koji otvara vrata četvrtfinala

<<< “Mađarska je naš meč prvenstva, mi smo favoriti”

<<< “Ne treba nam pritisak, protiv Mađarske je ključna stabilna odbrana u tandemu sa golmanom”

Biće ovo, ukoliko ne računamo prijateljske susrete, (a bilo ih je tri) peti međusobni susret Crnogorki i Mađarica koji ima takmičarski karakter. Prije četiri godine u Japanu, Crna Gora slavila je 25:24. Šest rukometašica je i dalje u sastavu crnogorske selekcije u odnosu na taj susret – Tatjana Brnović, Itana Grbić, Jelena Despotović, Dijana Mugoša, Marta Batinović i nova kapitenka naše selekcije – Marina Rajčić.

“Mađarska mi sada izgleda mnogo bolje, nego prije nekoliko godina – ima jači tim. Ali sve zavisi koliko im mi dozvolimo da krenu jako. Na svakoj poziciji imaju dobre igrače i kvalitetnu rotaciju. Trebaće nam dosta fokusa i snage da utakmicu privedemo kraju i riješimo je u našu korist”, poručila je Marina Rajčić.

Prvi takmičarski susret reprezentacije Crne Gore i Mađarske odigrale su prije 11 godina na Evropskom prvenstvu u Srbiji gdje se naš tim okitio istorijskom zlatnom medaljom nakon srebra nekoliko mjeseci ranije na Olimpijskim igrama u Londonu. U glavnoj fazi EHF EURO-a Lavice su pobijedile Mađarsku 28:26. Jovanka Radičević je čak devet puta tresla mrežu, Katarina Bulatović u osam navrata. Interesantno da je i tada u sastavu bila Marina Rajčić, ali je ulogu prve golmanke nosila Sonja Barjaktarević sa 13 odbrana.

A, 2015. godine u danskom Herningu, na šampionatu svijeta, Crna Gora je u grupnoj fazi bukvalno pregazila Mađarsku 35:12 – Katarina Bulatović, Milena Raičević i Majda Mehmedović izrešetale su protivničku mrežu sa po šest pogodaka.

Jedinu pobjedu Mađarska je ostvarila nad Crnom Gorom baš u Švedskoj. U Malmeu, na šampionatu Evrope, u grupnoj fazi takmičenja 21:14 bilo je za Anetu Gorbic i drugarice…

U prijateljskim mečevima Mađarska vodi 2:1, posljednji je odigran ljeta 2021. godine u kojem je naš tim poražen 28:22.

Međutim, istorija velikih utakmica govori da je Crna Gora bila bolji rival kada je bilo najpotrebnije. Neka tako bude i večeras (20.30h) u Helsingborgu!