ITANA GRBIĆ I JELENA DESPOTOVIĆ

“Neke stvari se brzo moraju promijeniti jer igramo za Olimpijske igre”

Photo: Stefan Ivanovic/Match Lens

Sasvim logično nije bilo baš dobro raspoloženje u taboru Lavica uprkos pobjedi nad Paragvajem (30:25) na startu kvalifikacija za Olimpijske igre. Mnogo teže je Crna Gora došla do trijumfa uz igru koja ne obećava pred susrete sa mnogo boljim timovima kao što su Njemačka i Slovenija.

>>> Lavice krenule pobjedom, ali igra zabrinjava

>>> “Teško je igrati ovakve utakmice, najvažnije da su svi zdravi, spremamo se za naredni meč”

Itana Grbić nakon meča nije bila nimalo zadovoljna. Očekivala je težak meč jer Paragvaj iz godine u godinu igra sve bolje.

Ne znam ko je očekivao laku utakmicu, ali mi nismo definitivno. Na prošlom prvenstvu smo imali problema sa njima do 40. minuta baš su ekipa koja nam ne leži. Iz godine u godinu igraju sve bolje i tehnički su obučenije. Imaju taj niski stav, brz protok lopte, pravile su nam probleme“, započela je rukometašica Krima.

Ali, neke stvari će morati da se promijene u naredna dva dana. Čini se da prije svega tu misli na stav i odnos prema utakmici.

Moraće se neke stvari promijeniti u narednih 48 sati i to brzo, kako bi mogli da se nadamo nečemu. Jedno je da je otvaranje turnira, adrenalin i emocije, a drugo je stav i odnos koji smo imale. Moramo biti svjesni da igramo za Olimpijske igre i da zbog toga promijenimo stav i odnos“, rekla je Itana.

Photo: IMAGO/nordphoto GmbH / Hafner/IMAGOSPORT/Pixsell

Sljedeći meč je protiv Njemačke koja je danas otvorila uspješno turnir protiv Slovenije. Ipak, Itana smatra da im Njemice više odgovaraju nego Paragvajke iz prostog razloga zato što se sa tim igračicama češće srijeću u najkvalitetnijim evropskih takmičenjima.

Glavni su favoriti kao domaćini, ali ja mogu reći da su to igračice koji nam više leže nego ove iz Paragvaja, jer se više srijećemo sa njima“, smatra ona.

Vjeruje li u bolji stav u subotu?

Ne da vjerujem nego mora bolji stav i odnos i da se pokaže zašto smo došli ovdje“, zaključila je Grbić.

I Jelena Despotović je priznala da je utakmica otišla u smjeru u kojem ekipa nije željela, ali je najvažnije da je cilj ostvaren.

Cilj je ostvaren, atipična ekipa, znali smo da će biti problema. Utakmica je otišla u smjeru u kojem razlika nije bila kolika smo htjeli da bude. Zbog toga možda nismo imali rotaciju u ovom meču koju smo htjeli, ali šta je tu je. Nemamo mnogo vremena za razmišljanje moramo da se spremamo za protivnike sljedeće, najvažnija je pobjeda“.

Photo: IMAGO/nordphoto GmbH / Hafner/IMAGOSPORT/Pixsell

Nema vremena za razmišljanje već se odmah moraju okrenuti utakmici protiv Njemačke.

Odmah ćemo da se spremamo za Njemačku i nadam se da će biti prave. Njemačka i Slovenija su vrhunske ekipe, poznajemo se dobro, srijećemo se često kroz takmičenja koja igramo tako da mislim da će biti pravi spektakl“, zaključila Despotović.

Standings provided by Sofascore