Omaž crnogorskom rukometu u Morači

Foto: RSCG

Rukometna Crna Gora proslaviće večeras u Morači plasman sedmo Evropsko prvenstvu, odnosno šesto uzastopno. “Lavovi” od 18 sati igraju protiv Bosne i Hercegovine posljednji susret kvalifikacija, a prije nekoliko dana pobjedom nad Kosovom u Prištini obezbijedili su učešče na smotri najboljih.

Utakmica protiv Bosne i Hercegovine utakmica je za drugo mjesto u grupi 7, iza Slovenije. Naša selekcija je 16. oktobra prošle godine u sjajnom sarajevskom ambijentu lako pobijedila “zmajeve” 36:25 i još tada otvorila vrata Eura.

>>> Miloš Vujović: Bolja smo ekipa od BiH i to ćemo pokazati

>>> Stefan Čavor: Uz podršku navijača želimo pobjedu protiv BiH u Morači

Sve je krenulo od Norveške 2008. i premijernog plasmana neke crnogorske reprezentacije na veliko takmičenje. Potom je uslijedio trnoviti šestogodišnji put, da bi od Danske 2014. rukometna selekcija započela kontinuitet koji traje i danas.

Poljska 2016, Hrvatska 2018, Austrija, Norveška, Švedska 2020. te Mađarska i Slovačka 2022. godine. Sve to biće nastavljeno od 10. do 28. januara 2024. kada će sastav Vlada Šole nastupiti na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

OD USPONA MUŠKOG RUKOMETA DOBILI SMO – BAZU

Potajna želja svih rukometnih poklonika u državi svakako je medalja u budućnosti. Međutim, nakon već kultnog ženskog rukometa, muški je procvjetao, a od njegovog uspona dobili smo ono najvažnije – bazu. Djeca, nošena euforijom sjajnih nastupa naših rukometaša i rušenja nekih od najboljih svjetskih reprezentacija, masovno su se okrenula sportu za koji gen imamo od prošlog vijeka.

Jednostavno, kult reprezentacije animirao je one najmlađe, koji žele jednog dana na svjetskim i evropskim parketima da se nadmeću sa ostatkom rukometnog krema.

DOKAZ JE KADETSKA SELEKCIJA – ČETVRTA NA MEDITERANU

Dokaz preporoda crnogorskog muškog rukometa je nedavno završeno prvenstvo Mediterana u Tunisu, gdje je Crna Gora u kadetskoj konkurenciji osvojila četvrto mjesto. Selekcija Marka Martinovića i njegovog pomoćnika Suada Skenderovića igrala je sjajno tokom turnira.

Mladi “lavovi” pobijedili su Italiju 23:21, Saudijsku Arabiju 24:22, Tursku 23:20, Alžir 21:19. Nakon toga uslijedio je poraz od domaćeg Tunisa 23:21, ali i trijumf nad Kuvajtom 23:13, za plasman u polufinale turnira. Tamo je bila bolja Francuska 32:12, a Tunis je odnio pobjedu u borbi za treće mjesto – 23:19.

Međutim, važnije od rezultata svakako je činjenica da rukometna Crna Gora ne mora da brine za svoju budućnost. Naprotiv. Upamtite imena i prezimena Strahinje Grujičića, Miroslava Dragovića, Darija Maslovara, Vuka Laloševića, Dražena Peruničića

PRIMJER PRIMJERENOG NAVIJANJA

Navijači koji prate rukometnu reprezentaciju do sada su puno puta izazvali osjećaj ponosa kod svakog dobronamjernog građanina. Od zdrave i sportske vrele atmosfere u vidu podrške, pa sve do fer-pleja koji je demonstriran upravo u duelu sa Bosnom i Hercegovinom.

Tada su u dvorani Mirza Delibašić pristalice dvije selekcije zajedno navijali, a prije same utakmice se i družili. Naravno, uvertira za to bio je fudbalski duel u Ligi nacija i čuveni “burek sa sirom”, kupovina novog kombija gostujućim navijačima i slično.

Zauzvrat su padale porcije ćevapa, bureka i sjajnog, ljudskog druženja uoči, tokom i nakon sportskih priredbi. Na čemu bi pozavidjeli mnogi, ne samo u regionu, već i u samoj Evropi.

BACI MEDVJEDIĆE – OBRADUJ VRTIĆE

Već danima se priprema predivna akcija na poluvremenu večerašnje utakmice u Morači.

“Dođite na rukometnu utakmicu Crna Gora – Bosna i Hercegovina. Ulaz je slobodan i ne zaboravite da ponesete plišanu igračku. Svi zajedno da obradujemo naše najmlađe”, poziva grupa “Devet dobrih žena”, koja je, zajedno sa Rukometnim savezom Crne Gore, pokrenula humanitarnu akciju “Baci medvjediće, obraduj vrtiće!”, ubacivanjem igračaka na teren između dva poluvremena.

Poziv su uputili mnogi, među kojima je i reprezentativac te jedno od najboljih lijevih krila na svijetu Miloš Vujović.

>>> Evropska humanitarna akcija na utakmici Crna Gora – BiH: “Baci medvjediće, obraduj vrtiće!”

Akcija, po uzoru na evropske stadione, vrijedna je svakog naklona i samo potvrđuje ranije napisano u ovom tekstu, koji s potpunim pravom slavi crnogorski rukomet. A čiji je danas praznik u našoj najslavnijoj, podgoričkoj dvorani.

Već duže vrijeme Crna Gora se sa pravom diči rukometom. Svijet djevojčica osvojile su Budućnost i “lavice”, a muški osvajaju “lavovi” i svako njihovo novo istrčavanje na parket.

Neka tako bude i večeras. Crna Gora – Bosna i Hercegovina, 18 sati, Morača.

I ne zaboravite igračku.