RK LOVĆEN

Iskorak

Foto: Prijestonica Cetinje

Obećano – ispunjeno.

Rukometni klub Lovćen uoči sezone, tada sam legendarnim Perom Miloševićem za kormilom, javno je objavio ciljeve – dupla kruna i što bolji nastup u EHF Evropskoj ligi, kroz koju je nakon dvije decenije zaigrao grupnu fazu drugog po jačini kontinentalnog takmičenja.

>>> VIDEO Legende uz svoj klub: “Tim na terenu, tim na tribinama, zajedno smo Lovćen!”

Rezultat, odnosno makar jedna pobjeda izostali su u Evropi. Istovremeno, do krajnjih postojećih granica Lovćen je bio blizu, naročito protiv Kadeten Šafhauzena i Elveruma u Podgorici. No, čak i važnije od toga bila je obnovljena energija i povezanost sa navijačima, koji su se odazvali u velikom broju, pa čak iako je cetinjski klub igrao u Bemax areni.

O cjelokupnom sportskom i vrelom ambijentu svjedoče izvještaji EHF-a, kao i izjave iz gostujućih klubova iz Njemačke, Norveške i Švajcarske.

>>> VIDEO “Mirko! Mirko!” – zbog ovog ludog gola su se tribine poklonile čudesnom kapitenu Lovćena i Crne Gore

Jednostavno, Lovćen je kao klub ponovo dobio potrebnu pažnju, naklonost na međunarodnim adresama, a budući rukometni naraštaji dobili priliku da gledaju i uživo upijaju igru kroz brojne kvalitetne igrače, trenere, a crnogorski klub izvuče rezultatske pouke te s lica mjesta uvidi kako i na koji način funkcionišu evropski rukometni kolektivi.

>>> Lovćen – čuvar vatre crnogorskog rukometa

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Takođe, brojni igrači postali su, potpuno prirodno, dio reprezentacije, a neki od njih sve češće kucaju na vrata nacionalnog tima. Govorimo o produktu kvalitetnog, požrtvovanog i vizionarskog rada.

U međuvremenu je, prilično očekivano, formiran monolog u domaćem prvenstvu, što je rezultiralo titulom, a nedavno i osvojenim Kupom. Dakle, obećanom duplom krunom. Igrači su na cetinjskoj bini 21. maja, pred krcatim trgom, dobili zaslužene ovacije, upotpunivši slavljeničku noć u gradu Ivana Crnojevića.

>>> Ko kaže da 13 nije srećan broj – Lovćenu dupla kruna nakon drame!

No, vratimo se parketu.

Istovremeno se, sve više i više, osjeća povjerenje cetinjske struke u mlade igrače, koji su, uz iskustvo starijih senatora u timu, jedini ispravni izvor svakog kluba i zalog u više pravaca. Ono što je Milošević u domaćim okvirima započeo, nastavio je i krunisao mladi trener Filip Popović, dijete Lovćena, osvojivši oba trofeja – 11. prvenstvo, 13. Kup i 8. duplu krunu od 2006. do danas.

Idealna podloga za budućnost.

>>> “Uspješan treći mandat i džentlmenski rastanak”

No, po završetku sezone dolazi i ono najvažnije – plan i realizacija za sljedeću sezonu. Poznato je da Lovćen ima već godinama nespornu želju da se vrati u SEHA ligi, koja ne njegovom krivicom ima nekih drugih, bilateralnih problema. Svejedno, ponov Prijestonice spreman je u svakom trenutku da ponovo postane dio regionalne i elite.

Ono što je kapitalno važno jeste kako nadograditi, poboljšati ekipu i dodatno je osnažiti. Jer, poziv EHF-a za Evropsku ligu nakon svega viđenog ponovo bi mogao da se dogodi. U tom slučaju bi svi željeli da vide tim koji je spreman da uradi više u novom nastupu. Sa druge strane, isto važi i za scenario da Lovćen zaigra u Evropskom kupu, gdje bi imao još veću šansu da napravi iskorak. Međutim, Evropska liga je ipak impozantnija i sa sobom odiše vrhunskim rukometom, koji kad-kad često podsjeća i na samu Ligu šampiona.

Zato je kontinuitet u tom smjeru nasušno potreban.

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

S toga su i brojni izazovi ovog ljeta pred vladarom crnogorskog rukometa. Kako u igračkom kadru, tako i na marketinškom polju, a sve sa ciljem da klub nastavi s prosperitetom i rastom u svim disciplinama, uz zdravi pritisak da se s gradnjom nove, moderne dvorane krene što prije. Jer, što se prije velelepni projekat realizuje time će i Evropa ponovo po navici posjećivati Cetinje kao grad i naš najveći rukometni centar te Crnu Goru kao državu.

>>> “Probudili smo emociju prema Lovćenu, želimo da ostvarimo san brojnih generacija cetinjskih sportista”

Zato je pred upravom Lovćena još zahtjevnije ljeto nego što je bilo ono prošlo, tokom kojeg je klub na gotovo svakodnevnom nivou neprestano radio na sopstvenom sazrijevanju. I to je bilo itekako vidljivo, opipljivo.

>>> VIDEO Mladi Lovćen drugi u Sarajevu, ekipa dočekana bakljadom na Cetinju

>>> VIDEO Lovćen ne brine za budućnost

Sada je misija još zahtjevnija, kompleksnija, ali i izazovnija za tim ljudi koji želi nekada petu posadu Starog kontinenta da učvrsti na međunarodnu rukometnu mapu.

Lovćen u sebi nosi taj, kroz decenije građen, sportski manir.

Zato predstojeći mjeseci sa sobom nose etiketu na kojoj piše – imperativ.