“Prezentovati crnogorski rukomet na najbolji mogući način”

Foto Novak Abramović

Cetinje se vraća na rukometnu scenu. Rukometaši Lovćena takmičiće se u Evropskoj ligi i ponovo oživjeti sport po kojem je Prijestonica najpoznatija. Od pripremnih, pa do onih zvaničnih, Cetinjani su pružali podršku svojim igračima, a poznato je koliko vole parket i ljepljivu loptu.

>>> Milošević: Prioritet dupla kruna, obećavam samo rad, Radović: Ponosan sam što sam kapiten ovim momcima

Ipak, prije evropskih izazova, startuje i domaća liga u kojoj Lovćen brani trofej, a prvi meč odigraće sjutra (subota) protiv Mornara.

>>> Upoznajte suparnike Lovćena: Bivši šampion Evrope, švajcarske sajdžije i norveški Partizani

Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik kluba Vido Đakonović govorio je o ambicijama, kao i o velikom napretku u funkcionisanju samog kluba.

Ono što smo radili posljednjih šest godina nije bilo nimalo lako. Prošli smo ozbiljne faze restruktuiranja. Gro igrača sa Cetinja to vrlo dobro zna. Imali smo taj cilj da Lovćen ponovo vratimo na mapu Evrope. Znali smo da nećemo lako doći do toga i nismo lako ostvarili zacrtano, ali smo uspjeli. Nadam se da će se konačno stvoriti uslovi da Lovćen bude učesnik evropskih takmičenja ne samo jednu sezonu, već i puno duže.

Ne krije predsjednik da je zadovoljan funkcionisanjem, ali i da je ponosan na igrački i trenerski kadar koji mahom čine Cetinjani.

Napravili smo ekipu na koju sam posebno ponosan. Pod pretpostavkom da neko kaže kako sam izraženi lokal-patriota, posebno sam ponosan na činjenicu da 90 odsto ekipe čine igrači sa Cetinja. Posebno sam ponosan što do mene na konferenciji sjede kapiten reprezentacije Crne Gore i kapiten  Lovćena, čovjek Mirko Radović. Takođe, jer smo uspjeli da nakon decenije vratimo na Cetinje najtrofejnijeg trenera Lovćena, Pera Miloševića, dok je tu i najtrofejniji trener u istoriji Lovćena, Vuk Latković.

>>> Pero Milošević za LS: Onaj moj Lovćen je trebao da igra polufinale Lige šampiona, a ovaj današnji da preskoči stepenicu više

>>> Lovćenov kapitalac za LOB SPORT: “Vratio sam se tamo gdje mi je srce”

Lovćen je u grupi sa Flenzburgom, Šafhauzenom i Elverumom, a Đakonović smatra da je upravo to prilika da se crnogorski rukomet pokaže u pravom svijetlu.

Znate s kim igramo u EHF Evropskoj ligi. To su ekipe koje pripadaju samom kremu evropskog rukometa. Nismo u situaciji da prijetimo, ali možemo reći da će ekipa pružiti posljednji atom snage da klub, grad, državu i crnogorski rukomet prezentuje na najbolji mogući način.”

Nažalost, zbog strogih EHF kriterijuma, Lovćen svoje mečeve neće igrati na Cetinju, već u Podgorici.

Napravili smo dogovor sa Bemax arenom u Podgorici, gdje ćemo igrati sve tri utakmice EHF Evropske lige. Naravno, nadamo se da je to prelazni period, jer je prva inicijativa u skupštini Prijestonice bila izgradnja nove dvorane, koja se na Cetinju pominje posljednje tri decenije. Očekujemo već protiv Mornara dobru posjetu, bez obzira što je u pitanju crnogorsko prvenstvo. Cetinje posebno voli i cijeni rukomet.

Pretpostavlja se da će Podgorica u tim mečevima biti u bojama Lovćena, s obzirom da je udaljenost gradova svega 59 kilometara.

“Poseban izazov će biti utakmice u Bemax areni. Podgorica nije daleko, Flenzburg je sam po sebi ozbiljan izazov. Nećemo da stvaramo euforiju, iako smo euforični, ali tražimo strpljenje i podršku. Biće promovisan posebno taj duel sa Flenzburgom u narednom periodu, a ta kampanja će trajati gotovo 20 dana. Uvjereni smo da će ta kampanja biti povoljna i da će se gledaoci odazvati i da će Bemax arena biti krcata”, zaključio je predsjednik cetinjskog velikana.

Sportski direktor Vuk Latković pred novu sezonu stavio je jasan izazov, a to je dupla kruna.

Od kraja prošle sezone, od maja mjeseca, uprava kluba marljivo radi i rezultat toga je dovođenje 11 novih igrača. Većina njih je sa Cetinja, a tu su i igrači iz Crne Gore, što će nam i budućnosti biti cilj da pravimo polako bazu crnogorske reprezentacije. U domaćem prvenstvu je dupla kruna prioritet. Kao što ćemo mi, nadam se, biti dominantni ove sezone u crnogorskom prvenstvu, tako ćemo se u Evropi sresti sa ekipama koje su na puno većem nivou u svakom smislu, posebno na finansijskom planu.”

Kratko se osvrnuo Latković i na protivnike u Evropi kao i očekivanja od mečeva u Glavnom gradu.

O kvalitetu Flenzburga ne treba trošiti riječi. Što se tiče Kadetena i Elveruma, to su izuzetno kvalitetne ekipe, ali daleko od toga da nemamo ambicije. Na Cetinju je najbolja atmosfera, ali igraćemo u Bemax areni, gdje su uslovi zaista sjajni. Iskreno se nadamo da će kapacitet od 2.500 gledalaca biti pun. Uradićemo sve da omogućimo ljudima sa Cetinja da sa tribina prate sve tri utakmice. Vjerujem da će se odazvati i ostatak rukometne Crne Gore“, zaključio je nekadašnji kapiten Lovćena.