PREDSTAVLJAMO

Džudo klub Fajter – način života u kojem ne postoje prečice

Crna Gora se može nazvati zemljom borilačkih sportova, pa su samim tim i borilački sportovi dosta rasprostranjeni u našoj državi.

Jedna od drevnih vještina jeste džudo, koji je uz karate jedna od glavnih “grana” borenja i razvoja ljudskog tijela.

Lob sport je posjetio prostorije džudo kluba Fajter koji godinama unazad radi na promociji ovog sporta kao i razvoju mladih talenata, odnosno promovisanju zdravih stilova života.

Ideja o formiranju kluba je nastala spontano od strane članova prethodnog zajedničkog kluba posle niza događaja koji su joj prethodili. Suštinski to nije bio planiran redosled događaja ali kao u životu, tako i u sportu, izuzetno dobre stvari se dešavaju spontano pa se uz rad nadograđuju i usavršavaju. Sa ove vremenske distance, iako tada dosta rezervisano i distancirano, mogu da im se zahvalim sto su bili uporni u toj namjeri da tu ideju o klubu pokrenu i posebno u početku održe što nije ni malo lako bilo“, rekao je na početku razgovora Ilija Vukotić jedan od osnivača, i dodao da se klub može pohvaliti popriličnim brojem članova.

Klub broji preko 200 članova trenutno sa uzrastima od najmlađih koji ulaze u svijet sporta do seniora i veterana koji daju poseban akcenat na rad kluba i svojim primjerom pokazuju mlađim naraštajima kako se ponaša i trenira u jednom pravom džudo klubu“.

Koliko džudo kao sport formira sportistu i njegovu ličnost u ranom dobu?

Iako je džudo sport, on je takođe borilačka vještina koja često prerasta u način života. Njegova popularnost i širenje mogu se pripisati njenim kulturnim i filozofskim korjenima, kao i obrazovnoj bazi koja je osnova sporta, ali koja je široko primjenljiva u mnogim životnim situacijama. Neki od razloga zašto roditelji biraju borilačke vještine za svoju djecu su: fizički, mentalni i socijalni razvoj, razvoj motoričkih sposobnosti, poboljšanje koncentracije, razvoj samopoštovanja i poštovanja, privrženost i mnogi drugi“.

Sport je jedna od bitnijih karika kada je socijalizacija djece u pitanju, koliko vas klub broji clanova mladjih kategorija?

Kao i većina borilačkih vještina, džudo ne podstiče razvoj agresije kod djece, vec ih svojim učenjem usmjerava na samokontrolu i disciplinu. Treneri džudoa od početka uče djecu da se džudo koristi samo na treningu, pod nadzorom trenera i da nasilje na treningu i van njega nije dozvoljeno. Džudo poboljšava fizičko zdravlje, ali takodje razvija koncentraciju, pozitivan stav prema sportu i fizičkoj aktivnosti, poboljšava samopouzdanje, samodisciplinu i samopoštovanje. Naš klub u mlađim uzrasnim kategorijama broji preko 150 članova koji svakodnevno uče vještine potrebne za rad na tatamiju i van njega“.

Kao klub sa velikim brojem članova, kakva je situacija što se tiče učešća na turnirima širom Crne Gore, i da li ima prostora za nastupanje na internacionalnim takmičenjima?

Klub konstantno raste kako u organizacionom tako i u rezultatskom smislu. Pored državnih šampiona u svim uzrasnim kategorijama naši clanovi su redovni osvajači balkanskih medalja a nadamo se u skorijoj budućnosti da ćemo redovno imati dobre vijesti i sa evropskih kupova i vecih takmičenja. Planovi i ambicije su nesto sto nas motiviše i obavezuje na svakodnevni naporan rad. To su prepoznali i naši članovi i njihovi roditelji. Ciljevi su uvijek veliki i težimo ka njima, a još bitnije, vjerujemo da su dostižni uz zajednicki predani i težak rad. Džudo to zahtjeva i za nas ne postoje prečice“.

Za kraj, naš sagovornik imao je poruku za sve džudiste koji su izabrali upravo ovaj sport kao primarni i onaj u kojem žele da dostignu sportske visine.

Želio bih da motivišem i pohvalim sve džudiste koji se svakodnevno trude da upišu svoje ime u stranice ovog sporta. Odabrali su jedan od najtežih sportova za postizanje uspjeha, nisu odabrali lakše puteve i druge sportove, i zato je svaki uspjeh jos slađi i zelim da im poručim da ostanu dosledni na putu džudoa jer će im to džudo vratiti u budućnosti. Olimpijski je sport, i sam po sebi u društvu odabranih sa razlogom“, zaključio je Vukotić.