Šahovski klub 7. oktobar: Igra uma i strpljenja sa mnoštvom benefita

Druga decenija 21. vijeka sport je pretvorila u mašinu za pravljenje novca. Snaga i brzina preovladavaju, a prava je rijetkost kada naiđemo na sport ili igru za koju je potrebna prije svega snaga uma, dosjetljivost i strpljenje.

>>> Fudbalski klub Fudbalito – po uzoru na Boku juniors, mališani uživaju u najljepšoj igri

Jedna od takvih igara ili sportova, jeste šah. Jedna od najpopularnijih statičnih igara u Crnoj Gori poprima obrise i interesovanje najmlađih, a uspjesima šahiste Darka Nikača naša zemlja je odavno upisana na mapi ove drevne igre.

>>> Tekvondo klub Akademac – višestruka korist kako za djecu tako i za odrasle

Šah se u Crnoj Gori igra od davnina, a jedan od klubova koji čuva kult i tradiciju jeste Šahovski klub 7. oktobar.

Šahovski klub 7. oktobar Podgorica je sljedbenik ŠK 25. maj koji je formiran 1980. godine, sa sjedištem u Domu Vojske SFRJ. Danas su službene prostorije u ul. Miljana Vukova 20. Klub okuplja članove različitih generacija. Seniori u ekipnoj konkurenciji nastupaju u Prvoj crnogorskoj ligi i pojedinačno na različitim prvenstvima. Možemo se pohvaliti veoma respektabilnom školom šaha koju pohađaju djeca uzrasta od 6 do 15 godina. Oni se takmiče u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji na prvenstvima Crne Gore po kalendaru Šahovskog saveza CG i turnirima koji organizuje naš klub“, rekla je za LOB SPORT na početku razgovora Branka Milašinović, instruktorka u klubu.

Branka je ljubav prema šahu naslijedila od člana porodice, a danas svoje znanje prenosi najmlađima, koji su poprilično zainteresovani za ovaj vid sporta, pa je samim tim osnovana i škola šaha.

Ljubav prema šahu mi je prenio ujak, Kosta Radanović, koji je bio jedan od osnivača ŠK 25. maj i igrala sam za prvi tim kluba kao omladinka. Danas sa velikim zadovoljstvom, kao instruktorka šaha, prenosim svoje šahovsko znanje i vještine najmlađima. Školom šaha smo počeli 2017. godine i od tada smo već imali velikih uspjeha na prvenstvima za mlade, koja se igraju u starosnim kategorijama do 8, 10,12,14,16 i 18 godina. Nekoliko naših mladih članova učestvovalo je i na evropskim prvenstvima.”

Smatra se da je šah jedan od najboljih vidova rekreacije kada je razvoj intelektra kod djece u pitanju, a naša sagovornica to i potvrđuje.

Šahovska igra je igra uma, za koju je potrebno znanje, koncentracija, odlučnost, strpljenje. Mladi šahista igrajući šah dobija puno benefita. Prije svega, u partiji koja prosječno traje oko 60 poteza, on mora za kratko vrijeme da donese 60 odluka da bi odigrao te poteze. To je sjajan trening njegovog intelekta da pokuša da donese najbolju odluku, koja se potvrdi ili ne ishodom partije. Kroz analize partija sagledavamo ispravnost tih odluka.”

Pored šaha, u klubu se podiže svijest o očuvanju životne sredine, što privlači dosta djece, ali uprkos velikom odzivu, mali je broj onih koji nastavljaju bavljenje šahom. Razlog tome navodi se neadekvatno razvijena infrastruktura.

Dolaskom u rukovodstvo kluba (2017. god) najvažniji prioritet se odnosio na popularizaciju šahovske igre kod najmlađih, pa smo s tim u vezi počeli sa organizacijom Sportsko-ekološke manifestacije „MATIRAJMO OTPAD“, koji smo organizovali u nekoliko gradova Crne Gore, a to su Podgorica, Bar, Golubovci, Virpazar, Berane, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica. Ova manifestacija je uspješna kombinacija afirmacije šahovske igre i zaštite životne sredine. Na tim takmičenjima je bio veliki broj zainteresovane djece, od kojih je nažalost mali broj nastavio bavljenje šahom, što sve upućuje da nije adekvatno razvijena infrastruktura za bavljenje šahom za najmlađe“, zaključila je Milašinović.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare