Karate klub Kondor – ljubav i pažnja su naš pokretač

Karate mnogi smatraju najboljim bazičnim sportom, i vještinom koja je prijeko potrebna za pravilan razvoj još od najranijeg uzrasta.

Vještina idealna za razvijanje psihofizičkih i motoričkih sposobnosti, vitalnosti, brzine.
Sport sa jakom kontrolom pokreta, uz veliki nivo socijalizacije, učenja disciplini, etici i razvijanju sportskog duha.

Crna Gora se može pohvaliti dobrom karate bazom, i uspjesima na Evropskim takmičenjima, a ničega od toga ne bi bilo da nije bilo i naših entuzijasta.

Jedna takva priča dolazi nam iz Opštine Zeta, gdje se porodična tradicija bavljenja karateom njeguje decenijama, a Karate klub Kondor o kojem ćete čitati u narednim redovima sinonim je ovog sporta u najmlađoj crnogorskoj opštini.

Karate klub Kondor osnovan je davne 1995. godine izdvajanjem iz tadašnjeg Karate kluba Zeta. Opstao je do danas jer je sve vrijeme nošen mladalačkim sportskim zanosom i energijom, a sve uz pomoć roditelja i djece, koji su bezgranično vjerovali osnivaču kluba i njegovoj porodici. Time je postao sastavni dio života svih nas, a prenešen je sa generacije na generaciju“, rekla je na početku razgovora predsjednica kluba Ana Ajković.

Zainteresovanost za sport u Zeti nikada nije bila upitna, a karate se može pohvaliti da je jedan od vodećih pored uvijek aktuelnih fudbala i košarke.

“Kada govorimo o masovnosti kluba, klub je bio najmasovniji početkom ovog vijeka kada je u jednom trenutnu brojao preko 300 članova, na sedam različitih lokacija na relaciji od Virpazara do Dajbaba. Tada je klub ostvario i najveći rezultat kada je izborio plasman u prvu Saveznu ligu Jugoslavije, kategorija nada prvaci SR Jugoslavije, a kategorija omladinaca treci u SR Jugoslaviji. Danas klub broji 70-80 članova, uzrasta od četiri do 16 godina, što je veoma uspješno za sport kao sto je karate“.

Da se u klubu radi sa velikim motivom, najbolje pokazuju rezultati i priznanja koje je klub uspio da dobije za skoro tri decenije postojanja.

U našim redovima nalazi se veliki broj reprezentativaca Crne Gore u karateu, kako u mlađim kategorijama, tako i u kategorijama kadeta i juniora. Imamo osvajače balkanskih i medjunarodnih medalja, a naročito je lijepo to što su neka djeca u klubu preko deset godina, možemo reći od malih nogu. Dobijene su mnoge nagrade za poseban doprinost sportu u Zeti, za najbolje sportske radnike, najbolje perspektivne mlade sportiste“.

Kao neko ko je u karateu gotovo od rođenja, Ana smatra da su roditeljski odnos, pažnja i ljubav, glavni pokretači svega dobrog, pa se uprkos ne baš najboljim “sluhom” za sport pronađe način da se pruži ono najbolje što ovaj sport nudi.

“Ono čime se klub izrazito ponosi jeste emocija koja se gaji među članovima i trenerima kluba. Prijateljski i roditeljski odnos. Velika ljubav, rad, posvećenost, domaćinska atmosfera. U sredini koja ne moze u svakom momentu da odgovori na zahtjeve sportista, klub u teškim uslovima radi na tome da u svakom momentu takmičarima pruži dobro druženje, važne životne lekcije, igru, putovanja“.

Mart naredne godine biće rezervisan za novi Zeta open, turnir koji je prethodnih godina okupio mnoštvo djece iz balkanskih država, i to je jedan od pokazatelja sa kakvim se entuzijazmom radi u Kondoru, čiji je let ka zvijezdama, čini se nikad brži.

“Posebno ističemo organizaciju internacionalnog karate turnira pod nazivom “Zeta open” koji je u organizaciji kluba 2022. i 2023. godine oba puta okupio po 1000 učesnika iz nekoliko država Balkana.
Pohvale za turnir stizale su sa različitih strana, a posebno je istaknuto gostoprimstvo i srdačnost djece, roditelja i trenera kluba. Na taj način Zeta je predstavljena na najbolji mogući način. Turnir će se i ove godine održati početkom marta, a najavljen je dolazak jos više takmičara iz Crne Gore i zemalja regiona
“.

Za kraj razgovora, poruka od sagovornika je dirljiva, i što je najvažnije, istinita.

Poruka kluba jeste da ljubav i sloga pokreću sve nas, da su materijalne stvari prolazne, a ono što naučimo u sportu i prijatelje koje steknemo, to imamo za cijeli zivot“, zaključila je Ana Ajković.