Tekvondo klub Akademac – višestruka korist kako za djecu tako i za odrasle

Azijske zemlje su tvorci većine borilačkih vještina, pa se stoga može reći da su upravo borilački sportovi jedni od najstarijih na svijetu.

Karate, džudo, i razne varijacije istih raširile su se širom svijeta, a u Podgorici skoro 15 godina sa uspjehom postoji i tekvondo klub Akademac koji je skrenuo pažnju na sebe sjajnim rezultatom na turniru u Sarajevu gdje je osvojio 21 medalju.

>>> Akademac osvojio 21 medalju u Sarajevu

Osnovali su ga dvojica zaljubljenika u tekvondo, Zoran Nedić i Mladen Prijović, a klub je 2009. godine kada je iosnovan postao član Tekvondo saveza Crne Gore.

Klub se može definisati kao tradicionalno/sportski tip kluba. Odnosno, u klubu se podjednaka pažnja poklanja vježbanju svih aspekata koji čine borilačku vještinu“, rekao je Nedić na početku razgovora za LOB SPORT.

Tekvondo ima dvije discipline, a Akademac se uspješno takmiči u obije.

U pogledu sportskog tekvondoa, klub se aktivno bavi i takmiči u obije sportske discipline, sportskoj borbi (kjorugi) i izvođenju formi (poomsae) i u svojim redovima ima reprezentativce Crne Gore i u kjurogi i pomasae stilu.”

Ova borilačka vještina potiče iz Koreje, a Nedić bitnim smatra držanje principa koji su postavljeni u začetku ovog sporta.

“Da bi se u potpunosti mogao razumjeti tekvondo, potrebno je razumjeti tradicionalni koncept koreanske filozofije koji je vodio ka razvoju specifične filozofije, kao i moralnih principa koji iz nje proizilaze. Glavni cilj kluba jeste svakako edukacija djece, omladine i odraslih kroz borilačku vještinu.”

Kao i mnogi drugi sportovi, tekvondo pruža kako fizičko, tako i mentalno blagostanje.

Sportski dio, sportska borba, i izvođenje formi, pruža dosta djeci u njihovom psihofizičkom razvoju i razvijanju socijalnih vještina. Savremeni život sa sobom donosi i situacije, pozitivne ili negativne, kojima su djeca u prvom redu izložena. Imajući to u vidu, po djecu se vježbanjem tekvondoa postiže višestruka korist. To svoje razmišljanje zasnivam na pozitivnim primjerima iz sopstvenog okruženja, ali i primjerima drugih klubova u zemlji i inostranstvu.”

Roditeljski kutak

Akademac pored sjajnog rada sa svim uzrastima, pažnju posvećuje i roditeljima, koji takođe svoje vrijeme dok čekaju djecu provode u fizičkoj aktivnosti.

Roditeljski kutak je dio na našem sajtu u kojem se nalaze članci koje preporučujemo roditeljima da pročitaju zašto je po njihovu djecu korisno da se bave tekvondom. U pogledu rekreativne grupe ona je u prvom redu bila namijenjena roditeljima naših članova. Jer, zašto bi roditelj sjedeo i gledao trening svog djeteta ili negdje u kafiću čekao da završi kada može i sam vježbati sa drugim roditeljima. Vremenom smo ovu grupu otvorili i za druge koji nisu roditelji, a zbog svojih godina ne mogu trenirati sa seniorskom takmičarskom grupom. Takođe, vremenom je ova grupa postala ženska rekreativna grupa jer su za nju u prvom redu bile zainteresovane majke naših članova“, zaključio je naš sagovornik.