Košarkaški klub Vukovi Zeta – lokal patriotizam kao motivacija

Kada govorimo o uslovno rečeno manjim klubovima u svim sportovima, često se priča o njihovom osnivanju vezuje za sredine odakle dolaze, entuzijazam i lokal – patriotizam.

Jedna takva priča dolazi nam iz Zete. Košarkaški klub Vukovi Zeta predstavlja najbolje što najmlađa podgorička opština može da pruži.

>>> KOŠARKAŠKI KLUB ALL STAR: Sa djecom je najljepše, ali i najodgovornije raditi

Klub je nastao 2018. godine, a osnovala ga je grupa bivših košarkaša sa područja Zete. U početku su funkcionisale samo mlađe selekcije, a već u drugoj sezoni oformljen je seniorski sastav.

Djeca – zvijezda vodilja

Naša priča krenula je prije nekih 15 godina, kada su većinu današnjih prvotimaca prvim koracima u košarkaškom klubu Plava zvijezda učili treneri Vladimir Lukačević i Vjekoslav Rajović. Formiranjem K. K. Zeta 2011 dolazi do fuzije sa ovim, u to vrijeme, velikim projektom, a rad sa djecom počinje da daje rezultate kroz integraciju članova mlađih selekcija u seniorski sastav. Zeta 2011, godinu dana po osnivanju završava takmičenje u prvoj B ligi bez poraza, a u sezoni 2013/14 igra finale nacionalnog prvenstva protiv neprikosnovene Budućnosti“, započeo je razgovor Nikola Kračković, sekretar kluba koji kaže da su Vukovi nastali nakon donošenja novog Zakona o sportu:

Po okončanju uspješnih sezona, klub gasi seniorsku ekipu, a mlađe selekcije nastavljaju da funkcionišu po inerciji sve do 2018. godine, kada po novom Zakonu o sportu i formalno prestaje da postoji. Tada odlučujemo se da formiramo novi klub. Ta želja da dječaci sa područja Zete, nakon navršene 18. godine i staža u mlađim selekcijama nastave da se razvijaju i u seniorskoj konkurenciji bila je naša zvijezda vodilja, i pokazala se sasvim opravdanom.”

Klub se takmiči u seniorskoj konkurenciji u prvoj B ligi, kakva je situacija sa mlađim kategorijama?

Klub broji preko 70 registrovanih članova, a osim seniora u nedavno završenoj sezoni za takmičenje su prijavljene bile i selekcije mlađih pionira i kadeta. Mlađe pionire prijavili smo za takmičenje na insistiranje trenera, iako je riječ o djeci koja su po dvije ili više godina mlađi od konkurencije. Konstatno su napredovali iz treninga u trening, i iz utakmice u utakmicu, a najbolji dokaz za to su pozivi, uslovno rečeno, velikih klubova iz Podgorice za prelazak kod njih.”

Priznaju iz kluba da su srećni zbog takvih situacija, i da je im interesovanje drugih klubova vetar u leđa.

Satisfakcija je to i trenerima, da nastave u periodu pred nama da rade još većim intezitetom i predanošću. Kadeti su nakon regularnog dijela takmičenja obezbijedili baraž za Superligu, a nakon neuspjeha nastavili su takmičenje u Follow up ligi, gdje su dogurali do polufinala. Riječ je o generaciji dječaka rođenih 2006. i 2007. godine, koja je jako talentovana, i u kojoj vidimo buduću okosnicu seniorskog sastava.”

Basket nas spaja

Zeta može da se pohvali sa tri kluba, da li to pokazuje da Zećani vole igru pod obručima?

“Zećani vole i da gledaju i da igraju košarku. U periodu kada je na snazi pauza između sezona – basket je ono što nas spaja. Prepričavaju se posjete kultnih terena kod Stare škole, u Mojanovićima, na Anovima… Zamah koji ima 3×3 basket nije mimoišao ni ovaj kraj, pa se možemo podičiti i brojnim ekipama koje učestvuju na turnirima u zemlji i regionu, a članovi našeg kluba su ovu priču uljepšali i trijumfom na turniru u Budvi.”

Kada se igra “derbi” Vukovi – Zeta, u sali Srednje mješovite škole “Golubovci” budu pune tribine kojima mogu da pozavide mnogo veći klubovi.

Govoreći o našem klubu, koji funkcioniše kao jedna velika porodica, podrška sa tribina ni u jednom momentu nije izostala. Znali su Zećani da prepoznaju momenat, i da nam budu vjetar u leđa tokom prethodnog perioda, i radovali smo se zajedno mnogim pobjedama. Mečevi sa, na papiru, lokalnim rivalom privlače najviše pažnje, jer je riječ o utakmicama koje su pune emotivnog naboja, utakmicama koje obiluju atraktivnim potezima, gdje svaki igrač ide iznad svojih mogućnosti, i za sve nas imaju mnogo više od rezultatskog značaja.”

Smatrate li da je rad sa mladjim kategorijama ključ uspjeha seniorske košarke?

“Naravno da da. Međutim, pored konstatnog usavršavanja trenerskog kadra, neophodno je i sa većih instatnci obezbijediti djeci što bolje uslove za rad. Postoji niz raznih načina kako bi mogli obezbijediti bolje uslove za rad, od regulisanja zakupa fiskulturnih sala koje su u vlasništvu Ministarstva prosvjete, preko organizacije raznih kampova u režiji Saveza i lokalnih samouprava do poreskih olakšica za sponzorisanje samih klubova, jer se na kraju sve svodi na finansije.”

Ističu iz tabora Vukova da u klubu ima mnogo potencijala, a da je par igrača koji grade karijeru u inostranstvu upravo partijama u dresu “crvenih” zaslužilo ugovor van države.

Prolazeći kroz razne faze, od najranijeg početka, možemo da se pohvalimo da su kod trenera seniorske ekipe, Vladimira Lukačevića, svoje karijere započeli igrači poput Todora Radonjića, koji je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije, a trenutno se sa svojim klubom bori za promociju u italijansku Seriju A. Vladana Kaluđerovića, takođe člana svih mlađih reprezentativnih selekcija, doskorašnjeg kapitena Podgorice.

Kod nas su ponikla i braća Mišolić, koja svoju karijeru grade u Italiji, da je u novembru prošle godine Mladen Matanović, u tom momentu među najboljim igračima prve B lige, svojim igrama obezbijedio sebi ugovor u Francuskoj. U trenutnom sastavu postoji igrača koji bi, uz malo više zalaganja, mogli da naprave korak dalje u svojoj karijeri, dok u kadetskom uzrastu od svoje generacije odskače Vasilije Maraš, koji je u drugom dijelu sezone došao i do zavidne minutaže u seniorskoj ekipi.

Finansije su spriječile klub da napravi iskorak u ligi, ali uz veliku zahvalnost dosadašnjim sponzorima, Vukovi se nadaju boljitku,

Ciljevi za narednu sezonu zavisiće od finansija. Prethodnu sezonu priveli smo kraju uz pomoć firmi “Lukana”, “Bobus”, “Castellana” i “Cedis”, koja je bila dovoljna samo za servisiranje redovnih obaveza koje se tiču organizacije takmičenja i zakupa sala. Nakon formiranja seniorske ekipe, prije dvije godine, donacijom garniture dresova i majica pomogla nam je i kompanija “Lob”. Međutim, jedini stalni izvor finansija je Opština Zeta, čijem rukovodstvu dugujemo veliku zahvalnost, jer da oni nijesu prepoznali potrebu, i pomogli u rješavanju problema sa kojima se susrijećemo, kako finansijskih, tako i organizacionih, danas o seniorskom sastavu ne bi ni razgovarali. Veliku zahvalnost dugujemo i porodici našeg tragično preminulog člana Dušana Đuretića, koja nam je pomogla na početku prethodne sezone.

Foto: Vukovi Zeta

Afirmacija igrača sa područja Zete biće i dalje glavni cilj kluba, a ekipa sa velikim potencijalom ako se “sklope kockice” sledeće sezone želi da iskoristi priliku i bori se najviši plasman.

Prethodne sezone smo se u jednom momentu našli i na čelu tabele, no, odlazak Matanovića i finansijski problemi koji su uzrokovali i to da u drugi dio sezone uđemo bez ijednog odrađenog treninga uzrokovali su da, žargonski rečeno, potonemo. Kako sada stvari stoje, najbliži smo tome da nastavimo da razvijamo igrače sa područja Zete, da bez rezultatskog imperativa gradimo renome stabilnog kluba, a ako se u narednom periodu ukaže prilika za nešto veće – maksimalno ćemo je iskoristiti.