KOŠARKAŠKI KLUB ALL STAR: Sa djecom je najljepše, ali i najodgovornije raditi

Kada neko ima iskustvo i kredibilitet u svom poslu, nakon nekog perioda ima želju da svoje znanje prenese na drugog i njega učini dobrim u tome što radi. Upravo takav slučaj jeste sa košarkaškim klubom ALL STAR, koji će biti treći klub iz naše stalne rubrike “PREDSTAVLJAMO“ .

Sve je krenulo od lijepog druženja i kampa u Kolašinu da bi preraslo u stabilan klub u kojem već 9 godina, crnogorski košarkaški asovi – Savo Đikanović i Vlado Šćepanović prenose znanje o igri pod obručima.

Savo Đikanović, osvajač regionalne lige sa Hemofarmom i čovjek iza koga je bogato inostrano iskustvo ugostio nas je na jednom od treninga kluba i približio nam svoje metode rada sa najmlađima.

Jedno veliko košarkaško iskustvo nam je pomoglo u namjeri da napravimo prevashodno, jedan ozbiljan košarkaški klub kojim bismo obogatili crnogorsku košarkašku scenu. Svemu tome je prethodila ideja da u ljetnjem periodu napravimo košarkaški kamp Kolašin za djecu od 9 do 18 godina.
Košarkaški Kamp Kolašin od prve sezone je osnovan sa jasnim ciljom da dječacima i djevojčicama na
području Crne Gore ponudi jedan ozbiljan košarkaški kamp koji bi vremenom postao tradicionalni i
prepoznatljiv kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju
“. Započeo je razgovor Đikanović.

Uprkos raznim ponudama komšijskih država, da se kampovi održe na njihovim planinama Savo i Vlado su se odlučili za domaći teren, a sve u svrhu promocije košarke na sjeveru Crne Gore, gdje je mnogo pomoglo i dovođenje evropskih i NBA zvijezda koji su ovaj kamp učinili dodatno interesantnijim za najmlađe.

Iako smo imali ponude sa Zlatibora i Kopaonika, izabrali smo Kolašin jer smo željeli da napravimojedanozbiljan tradicionalni košarkaški kamp, a sada odgovorno tvrdimo da smo ogroman broj djece koji su ljeto provodili po pomenutim planinama i destinacijama, okrenuli prema Kolašinu i pokazali im ono najbolje sto Kolašin nudi. Podatak da je u prethodnih 8 sezona kroz kamp Kolašin prošlo preko 3500 dječaka i djevojčica dovoljno govori o samoj ozbiljnosti kampa, kao i povjerenju roditelja i djece. Uz stručan i kvalitetan rad,dovođenje evropskih i NBA zvijezda u svojstvu promotera učinili su ovaj kamp još interesantnijim“.

Košarkaški kamp, kojih dugo nije bilo u Crnoj Gori služio je kao proba za ono što će kasnije uslijediti, a to je formiranje i organizacija škole košarke i želja da se ponudi nešto novo kada je rad sa najmlađima u pitanju. Na pitanje koliko je to bilo teško i koliko je to odgovoran posao Savo je rekao:

Kao i u svemu, počeci su uvijek zahtjevni i teški. Mi smo zapravo svo naše košarkaško iskustva trebali da konvertujemo u rad i organizaciju sa mladim naraštajima što je veoma odgovoran i zahtjevan posao.Sa djecom je najljepše ali i najodgovornije raditi. Mnogo je izazova i skrivenih teškoća, ali motiv da se djeca upute na pravi put prvo sociološki, a kasnije i sportski je presudila. Iza naših imena je veliki radrezultati i svakako je to dodatan motiv da poslu pristupimo savjesno.

Foto: Dejan Lopičić

Znali su i Đikanović i Šćepanović u šta ulaze pri osnivanju kluba, kao vrhunski i priznati sportisti stvorili su reputaciju ozbiljnog sistema koji se ne smije urušiti.

Sa reputacijom se nikada ne treba igrati, posebno u radu sa djecom.Nakon devet sezona rada možemo reći da košarkaški klub “All Star” prerasta u ozbiljan i ambiciozan klub sa velikim brojem članova. Cilj nam je da iz svakog svakog djeteta izvučemo njegov maksimum kroz posebne programe koji su prilagođeni njihovom uzrastu”.

EDUKOVANJE DJECE JE VELIKI POSAO

Kao neko ko je cijeli svoj život podredio sportu, sigurno da imate šta da prenesete mladima. Koliko je to teško u vremenu društvenih mreža gdje su djeca sve manje fizički aktivna i zanimaju ih aktivnosti koje se ne vezuju za sportske?

Danas je najveći izazov djeci prenijeti prave vrijednosti i benefite sporta jer su okružena svakakvim
izazovima sa strane, najčešće i nažalost lošim. Veliki je posao edukovati djecu i usmjeriti ih pravim putem,putem ispravne socijalizacije i sportskog duha. Nažalost sve manje djece se bavi fizičkim aktivnostima od najranijeg uzrasta i mi smo tu da ih edukujemo i usmjeravamo.
Veliki broj djece ne zna da trči, skače, ne savladavaju lakše koordinativne zadatke, nis fleksibilni, mobilni, a mnogo ih je i sa već izraženim tjelesnim deformitetima
“.

DJECA I SENIORI – DVIJE DIMENZIJE

Kao igrač je znao kako se osvajaju trofeji, ipak u odnosu na taj period košarkaška igra se promijenila u dosta pravaca a Đikanović priznaje da je tu promjenu morao da prenese i na mlađe kategorije.

Kako se mijenjala igra tako smo i mi svoje poglede na košarku mijenjali i išli u korak sa promjenama. I
čovjek se mijenja na svom životnom putu, a kamoli sport koji se mijenja na dnevnoj bazi.

Moramo da istaknemo da je rad sa djecom apsolutno potpuno druga dimenzija u odnosu na rad sa seniorima. Svjesni smo da ih u suštini mi učimo prvim koracima, stvaramo im i nadograđujemo fundamente, odnosno osnove koje su im najbitnije za dalje bavljenje sportom ili košarkom.
Mislimo da smo se veoma brzo prilagodili i da za sad uspijevamo u tome, imajući u vidu svi polaznici u košarkaškom klubu All Star dolaze veoma motivisani na svaki trening“.

Foto: Dejan Lopičić

Osim tradicionalnog kampa u Kolašinu, All Star učestvuje kako u domaćim ligama tako i na turnirima ozbiljnim košarkaškim turnirima širom Evrope a treneri ne kriju svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Više smo nego zadovoljni razvojem kluba, što samo interesovanje mladih za naš klub potvrđjuje.
Košarkaški klub All Star uz igranje u Ligi Mladih Crne Gore gdje naš tim učestvuje sa 8 starosnih
selekcija, već tradicionalno igramo na međunarodnim turnirima širom Evrope, jer želimo da djeci pružimo ne samo kvalitetan trening, vec i druženje uz zajednička putovanja gdje će se socijalizovati ujedno uz igranje kvalitetnih i jakih utakmica
“.

Kada su buduće aktivnosti kluba u pitanju ciljevi su visoki a imperativ je učešće na što više priznatih turnira u Evropi. Plan je što više utakmica sa nekim od najvećih klubova starog kontinenta kao i organizovanje međunarodnih turnira.

Uvijek imamo visoke ciljeve i ideje, naravno postoji uvijek ideja da imamo mnogo veću prisutnost na
međunarodnom planu. Osim što tradicionalno učestvujemo na turnirima širom Evrope od kojih se nekoliko održava pod okriljem FIBE, već smo bili gosti velih klubova Olimpijakosa i Panatenaikosa kojima smo u svim starosnim kategorijama igraki prijateljske utakmice u Atini.
U sledećoj sezoni pripremamo mnoga iznenađenja našim članovima jer smatramo da osim igranja na nivou Crne Gore treba da priuštimo djeci da igraju i takmiče se za dječacima svojih uzrasta van naše zemlje. Želimo da budemo drugačiji ne samo inovativnim treninzima i pedagoškom pristupu djeci, već i po kreativnim i zanimljivim kreativnim turnejama i turnirima koje organizujemo kako u regionu, tako i u inostranstvu
“.

Za kraj razgovora pitali smo Đikanovića za kratak osvrt na košarkašku reprezentaciju Crne Gore kao i na dešavanja u regionalnoj ligi.

Raduje nas odličan rezultat naše reprezentacije sto će podići nivo poštovanja svih za našu košarku.
Taj rezultat itekako daje na značaju crnogorskoj košarci. Dobro je sto su dvije ekipe iz Crne Gore u doigravanju u Aba ligi i to je takođe poseban uspjeh za našu košarku, iako su dva beogradska kluba izraziti favoriti za osvajanje. Partizan je po nama glavni favorit za osvajanje, ali svakako i ostale ekipe imaju kvalitet da se umiješaju u borbu
“. uz svoju prognozu zaključio je razgovor Savo Đikanović.