Kendo Klub Budućnost – “put mača” je prepoznao borbeni duh Crne Gore

Kroz našu rubriku Predstavljamo prodefilovalo je dosta sportova, trudili smo se da približimo našim čitaocima one manje poznate sportove i klubove istih, uz naravno standardne fudbal i košarku.

>>> Košarkaški klub Vukovi Zeta – lokal patriotizam kao motivacija

Među njima, nalazi se i super interesantni – kendo. Kendo je borilačka vještina (u slobodnom prevodu “put mača“) koja se sastoji od borbe dva protivnika koji kao oružje koriste bambusov mač, a cilj je da se dodirne neki dio protivnikove glave.

>>> Rafting klub Zabjelo – od klupe do Svjetskog prvenstva

Ako neko može da nam da smjernice da krenemo prema “putu samuraja” onda je to osnivač kendo kluba Budućnost, Dejan Đurašković koji je uz veliku viziju napravio respektabilan klub ovog malo poznatog sporta u našim okvirima.

Kendo u Crnoj Gori nastao je 2000. godine. Nakon niza godina koje sam proveo u aikido-u, javila se potreba za takmičarskim sportom, jer sam aikido nema takmičenja. Prirodan nastavak  bio je kendo. U saradnji sa ambasadom Japana i njihovim instruktorom počeli smo sa kendo treninzima u Crnoj Gori“, počeo je razgovor Đurašković.

Borbeni duh je donio prve rezultate

Kako je došlo do toga da zavolite kendo, sigurno je trebalo mnogo volje i jedna velika vizija kako bi nastalo nešto potpuno novo za naše prilike?

Kendo je vještina japanskog mačevanja koja se bazira na principima upotrebe japanskog mača katane, prenesenog na sportski rekvizit tj. bambusov mač. Za crnogorske takmičare rezultati su došli veoma brzo, što je proizvod našeg borbenog duha na kojem se inače bazira kendo sport. Potreban je naravno specifičan mentalni stav da bi se usvojio i zavolio jedan tako egzotičan sport kao što je kendo. Naša sredina ga ne posmatra kao nešto što nam je blisko“, rekao je naš sagovornik koji ističe da je Kendo prije svega interesantan na vizuelni način.

Prvenstveno zbog egzotične opreme koja u blažoj formi oslikava samurajsku nošnju. “Kiai“ je uzvik koji se koristi u borbi i dio je japanske ratničke kulture, doprinosi tome da se na kendo gleda kao na nešto egzotično i strano. Kendo nije olimpijski sport i nije veoma popularan van Japana. Može se reći da je trebalo mnogo ljubavi i rada da bi na našem prostoru kendo postao ustaljen i kvalitetan sport koji donosi međunarodne rezultate.”

Koji su benefiti vještine, i kako privoliti ljude da odaberu baš kendo kao sport kojim će se baviti?

“Ovo je jedan od rijetkih sportova koji možete da trenirate čitav svoj život. Teško da se možete baviti fudbalom, košarkom, rukometom kao članovi tih sportskih klubova nakon navršenih 40 godina života. Sport osim ostalog treba da doprinese zdravlju nacije, a dolazimo nažalost do toga da ako niste mladi i agilni, ne možete se baviti našim opšte popularnim sportovima. Sam po sebi kendo razvija eksplozivnost, odlučnost, odličan je anti-stres program i gradi stabilne ličnosti.

Predan rad je donio velike rezultate

Dobar rad se daleko čuje, pa tako i kendo klub Budućnost ima svoje mjesto za poštovanje u regionu i Evropi.

Naš klub zasigurno je jedan od najkvalitetnijih kendo klubova u regionu, a možda i šire. Naš grad i država su mali, pa samim tim nemamo veliki broj sportista u poređenju sa kendo centrima iz regiona ili Evrope. Crnogorska kendo reprezentacija  sastavljena je prije svega od takmičara kendo kluba Budućnost, a to je upravo ona reprezentacija koja je višestruki seniorski ekipni prvak Balkana. Naši takmičari u pojedinačnom smislu  redovni su osvajači medalja na Balkanskim prvenstvima. Reklo bi se da dominiramo u borbi sa nacijama koje su makar desetostruko brojnije od nas“, rekao je naš sagovornik koji naglašava da će Crna Gora i Podgorica imati čast da budu domaćini Evropskog prvenstva koje će se održati u maju 2026. godine.

Naši takmičari  već su odavno dokazali svoj značajan kvalitet donoseći medalje sa Balkanskih prvenstava i Evropskih kupova. Bližimo se ostvarenju rezultata i na Evropskim prvenstvima. Nadamo se i značajnom uspjehu na Evropskom prvenstvu koje će se održati u Podgorici u maju 2026. godine

Koliko je kendo kao sport opasan, pretpostavljamo da su ljudi skeptični, pogotovo roditelji – da li među polaznicima ima djece?

Nema ozbiljnih povreda koje bi nastale kao proizvod kendo borbe. Naravno, sport je dinamičan i eksplozivan pa se dešavaju klasične sportske povrede koje je moguće naći i u drugim sportovima. I ako u kendo-u djeca počinju sa 10 godina, u slučaju našeg kluba nemamo mnogo djece. Struktura naših sportista je prosječno između 20 i 30 godina starosti.

Pored kendo sekcije postoji i mačevalačka, a uskoro bi trebalo da se osnuje i sam klub, kada to možemo očekivati?

“Već više od tri godine u okviru kendo kluba Budućnost trenira sekcija olimpijskog mačevanja. Naši mačevaoci već postižu internacionalne rezultate. Među njima dominiraju mlađi uzrasti i djeca. Mačevanje je olimpijski sport, postaje popularan kod nas, pa očekujemo i značajnu masovnost. Mačevalački klub Budućnost  u procesu je registracije koju očekujemo da se okonča u narednim danima, a nakon toga očekujemo i registraciju Mačevalačkog saveza Crne Gore.”

I za kraj, šta bi preporučili ljudima koji bi željeli da se oprobaju u ovoj drevnoj vještini, i kakvi su planovi kluba za period koji slijedi?

Početnici su uvijek dobrodošli bez obzira na uzrast. Za početnike imamo i obezbijeđenju opremu. Što se tiče daljih planova naš klub se upravo vratio sa Balkanskog prvenstva u Skoplju, sa najvećim brojem osvojenih medalja u seniorskoj konkurenciji. Do kraja godine učestvovaćemo na nekoliko internacionalnih kupova, prije svega u regionu, sa kojih kao i uvijek očekujemo medalje. Naredne godine nas očekuje Balkansko prvenstvo u Istanbulu i Svjetsko prvenstvo u Milanu.”