MMA KLUB ZABJELO – Najljepši sport sa najviše predrasuda

Borba u kojoj je sve dozvoljeno. Udarci, rvanje, poluge. Zvuči malo surovo za jedan sport zar ne? Ipak to je svakodnevnica za možemo ih slobodno nazvati gladijatore modernog vremena, a to su borci koji treniraju mješovite borilačke vještine (MMA).

MMA klub Zabjelo, nastao je prije 12 godina i od samog osnivanja iznjedrio mnogo boraca u svim kateogrijama a ono što je najbitnije odradio najbolji marketing za ovaj trenutno najpopularniji vid borbe.

Alen Džankić je čovjek sa vizijom koji je svoj život posvetio ovom sportu i njenom predstavljanju ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. Osnivač je kluba i od skoro selektor MMA reprezentacije Crne Gore koja je konačno dobila svoj zvanični savez.

Da su svi počeci bili teški, pootvrđeno nam je i sa njegove strane. U sredini kakva je naša teško je ne naići na osuđivanje kada nekome predstavime sport ovakvog tipa.

Pa svaki početak je težak pogotovo kad na našim prostorima predstaviš nešto novo a MMA je i dan danas novitet a ne prije deset i više godina. Nije bilo lako izboriti se sa stereotipima ali eto, više od decenije je prošlo a i dalje trajemo. Kako za sve tako je i za ovaj sport, svi imaju svoju publiku“, rekao je Džankić na početku razgovora.

Sigurno da nije bilo lako privoliti nekoga da počne da trenira mma, pogotovo one najmlađe koji treba da saopšte roditeljima kojim bi sportom da se bave?

Što se tiče toga da neko privoli mma to nije ni bio cilj, tu se ljudi jednostavno pronađu. S obzirom da je to naporan sport i jako težak, brzo odustanu oni koji nisu za to, a sto se tiče roditelja to je takođe podijeljeno, neki roditelji šalju djecu da treniraju jer kapiraju i vide da je to sport, mada ima i onih koji i dan danas brane djeci da se bave mma sportom zbog nekog svog straha“.

Disciplina stvara čovjeka

Rad sa mladim ljudima je ključ u svemu pa je tako i u klubu iz “republike”. Ogroman broj mladih koje treba izvesti na pravi put i prenijeti im znanja, ne samo fizička već i mentalna za dalji razvoj kroz život.

Rad sa mladim ljudima je najljepši mogući poziv. Druženja, poznanstva, ostvarivanje ciljeva i kako je u svim ostalim sportovima taj problem sa isticanjem sportista “preko veze” prisutan, u mma sportu to nije moguće. Ako si dovoljno dobar neko sa “vezom” ne može da zauzme tvoje mjesto. Glavna stvar u našem klubu jeste disciplina, redovan dolazak na treninge, predan rad, koji kroz takmičenja dolazi do izražaja.Klub ima par profi boraca, desetak amaterskih i preko pedeset rekreativaca u kojima su mahom najmlađi“.

Krenuli ste sa organizovanjem turnira širom Crne Gore pod nazivom MFC (Montenegro Fighting Championship), a upravo će se sedmog maja održati deseti po redu profesionalni turninr u Kotoru, a samim tim dosta vaših takmičara će se boriti na  tom događaju, kakve rezultate očekujete?

Da, ovog maja deset je godina MFC-a, uz deset profesionalnih organizovali smo i sedam amaterskih gogađaja. Nekako se sve poklopilo da na deseti rođendan napravimo i amatersko i profi takmičenje a ujedno i prvi koji su u mma organizovali ( 5vs5 kategorija) prijateljske mečeve reprezentacija Crne Gore i Srbije. Očekujemo prije svega da sve protekne u sportskom duhu kao i svaki put, a takmičarima sve najbolje i da ostvare zacrtane ciljeve“.

Šta je potrebno da bi se postalo MMA borac, odnosno član kluba iz “republike“, da li je dovoljna samo volja?

Da bi postao član mma tima Zabjelo, potrebna je prvo volja i ljubav za sport, velika odricanja i posvećenost vještini. Naravno da je mma kao sport zahtjevavan i fizički. Ako neko želi da se bavi ovim sportom ne može da ima drugim stvarima, potrebno je veliko odricanje kao i želja za uspjehom“, ističe Džankić.

Svjetsko prvenstvo – fenomenalan osjećaj

Nakon serije uspješno organizovanih MFC događaja, kao kruna dosadašnjeg predanog rada došlo je usvajanje mješovitih borilačkih vještina kao zvaničan sport. Samim tim nastao je i MMA savez i reprezentacija Crne Gore koja je već debitovala na Svjetskom amaterskom prvenstvu u Beogradu. Kakav je osjećaj posle toliko truda biti na najvećoj smotri?

Definitivno da je dosadašnji rad rezultirao odlaskom na Svjetsko prvenstvo. Formiran je savez i priznati smo od strane IMMAF (International MMA federation), ali Ministarstvo sporta Crne Gore nas još uvijek nije priznalo kao sport. Uz pomoć donatora i sponzora uspjeli smo da izguramo finansijski cijelu priču i da se oprobamo među najjače. Jedna runda nas je dijelila od istorijske medalje za našu zemlju, a osjećaj nastupati na najvećoj smotri je fenomenalan. Mogu slobodno reći da sam neke svoje snove ostvario a samim tim zacrtao ciljeve za dalje. Dosta toga smo naučili i “ukrali” kako bi unaprijedili kako sam klub tako i reprezentaciju i MFC događaje“.

Planova sigurno ne manjka, prvi na tapetu je sledeći događaj u Kotoru gdje će učestvovati dosta polaznika mma kluba Zabjelo, kakvi su planovi za naredni period kada su klub i individualna takmičenja boraca u pitanju?

Na MFC turniru u Kotoru će biti oko 70 boraca iz preko 20 država. Što se Zabjela tiče, Luka Božović će nastupiti za naš klub, on debituje u amaterskim vodama i očekujemo osvajanje zlata. Drugi predstavnik biće iskusni Igor Vukadinović, svima poznat iz ranijih MFC događaja. Tu je i Petar Miličković koji će ispred našeg kluba i reprezentacije imati priliku da radi meč sa Ivanom Panićem, reprezentativcem Srbije koji je takođe nastupao na Svjetskom prvenstvu. Ne smijemo zaboraviti Peđu Božovića koji je na Svjetskom prvenstvu ostavio najveći utisak, od njega očekujemo pobjedu i nastup na Evropskom prvenstvu u Italiji gdje planiramo da nastupimo sa pet boraca“.

Član kluba sa Zabjela je i Miloš Janičić, trenutno najbolji MMA borac iz Crne Gore koji će se boriti na glavnom događaju večeri.

U glavnoj borbi biće naš Miloš Janičić, najbolji crnogorski produkt sa 16 pobjeda. Nakon MFC koji se nadamo da će biti uspješan očekujemo ugovor za jednu od dvije najveće svjetske organizacije.
Dosta boraca koji su danas u vrhu jakih organizacija su napravili prve korake i gradili karijeru u našem klubu i na MFC događajima
“.

Za kraj Džankić je imao poruku za sve ljubitelje mma sporta u Crnoj Gori.

Podržite sport, reprezentaciju, ove hrabre i talentovane momke na sledećem MFC događaju u Kotoru šestog i sedmog maja i uvjerite se da je mma više od sporta”.